Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Teknősök

Alligátorteknős



Előfordulás: Kanada déli részétől Ecuádorig
Testtömeg: 4-16 kg is lehet
Testhossz: 50 cm

Tápláléka: ragadozó, a gerinctelenektől a kacsa ill. pézsmapatkány méretű gerincesekig mindent felfal, de vízinövényeket is eszik
Szaporodás: 20-30 db gömbölyű tojása a hőmérséklettől függően 65-130 nap alatt kel ki

Amerika lassúbb folyású nagyobb vizeiben vagy tavaiban él. Elsősorban a vízinövényekkel sűrűn benőtt területeket kedveli, ahol megbújva lesből támad áldozatára. Rendkívül falánk ragadozó, félelem nélkül nekitámad mindennek, ami él és mozog. A dögöt sem veti meg. Ragadozó életmódjának ellenére sok vízinövényt is fogyaszt. Rendszerint beássák magukat az iszapba, csak a szemei és orrlyukai látszanak ki. Gyakran a szájukat is kitátják, hogy a gyanútlan halakat közelebb csalogassák.
Más teknősfajokkal szemben is agresszívan lép fel, leharapja a fejüket, ami nem túl hatásos táplálékszerzési stratégia. A fajtársak közötti szociális interakciók is elsősorban az agresszióra épülnek. Jó táplálékellátottságú területeken többen is összegyűlhetnek viszonylag kis szakaszon. Vízből kiemelve rendkívül harapóssá válnak, könnyedén lemetszhetik az ügyetlen molesztáló ujjait.
Áprilistól novemberig párzanak, amelynek sikere után a nőstények a homokos talajba ássák maximum 83 db tojásukat. A nőstények kedvezőtlen időszakban képesek a hímivarsejteket akár egy évig is tárolni, mielőtt megtermékenyülne.

A többi teknőstől eltérően ennél a fajnál a hímek a nagyobbak. Nem tarthatók együtt más fajokkal, sőt még a fajtársával sem, agresszív természete miatt.





Galápagosi óriásteknős



Előfordulás: Galápagos-szigeteken
Testtömeg: 150-200kg
Testhossz: max 1,2 m

Tápláléka: növényevő, elsősorban fűféléket és leveleket fogyaszt
Szaporodás: 10 db tojást tojik, melyek 3-8 hónap múlva kelnek ki.
Életkor: 100 évnél is tovább élhet

A legnagyobb szárazföldi teknősfaj. Hatalmas páncéjuk alakja változatos, attól függően, melyik szigeten élnek. A hűvösebb napszakokat a mélyebben fekvő, száraz és kopár területeken tölti, míg a meleg órákban meghatározott útvonalon magasabban fekvő, dúsabb növényzetű vidékekre vándorol. Fűféléket, bokrok leveleit legeli, de kedveli a gyümölcsöket is.
A párzási időszakban kifejezett territoriális viselkedést mutatnak, a hímek heves "tankcsatákat" vívnak. A hím teknős párzáskor nem tűr ellentmondást, lerohanja a nőstényt, maga alá szorítva mozgásképtelenné teszi. A párzási időszak januártól augusztusig tart. A nőstény körülbelül 10 tojást rak le június és december között. Tojásrakóhelynek a melegebb, mélyebben fekvő területeket használják, ahol a vulkanikus eredetű talajba ássa el a tojásait. Rendszerint ugyanoda járnak vissza évről évre. A hűvös idő beköszöntének függvényében 3-8 hónap múlva kelnek ki a kis óriásteknősök. A kicsiknek rengeteg az ellensége, a legtöbb teknős 10 éves kora előtt pusztul el.
Veszélyeztetett állatfaj. Az ember mellett még nagyobb veszélyt jelentenek a szigetekre behurcolt tojáspusztítók: a kutyák, macskák és - legfőképpen - a patkányok.




Sarkantyús teknős
Testtömeg: 30 - 50 kg
Testhossz: 80 cm-t is eléri

Tápláléka: növényevő, elsősorban fűféléket, szukkulens növényeket legel
Szaporodás: 15-30 db tojást tojik, melyek 8 hónap múlva kelnek ki.
Az óvilág legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja. A páncélja feltűnően domború, a hímeknél emellet jól láthatóak a feltűnően megerősödött és megnyúlt toroklemezek és pajzsok, melyek segítségével a párzási időszakban egymást lökdösik el a nőstények közeléből. Veszély esetén azonnal visszahúzódik páncéljába, fejét széles mellső lábaikkal védi.
A Szaharától délre eső száraz szavannákon él. Ezen területek fokozatos elsivatagodása jelenti a legnagyobb veszélyt számukra. Napközben békésen legelnek, elsősorban fűféléket és pozsgás növényeket. A napi vízigényük jelentős részét az elfogyasztott növények víztartalma fedezi. A túl forró vagy hideg időszakokban üregekbe vonulnak vissza, akár órákra is.
Az esős évszakban (szeptembertől novemberig) párzanak. Ekkor a hímek rendkívül agresszívan lépnek fel egymás ellen, valósággal megrohamozzák egymást. A párzás után a nőstény fáradhatatlanul nekilát megfelelő fészkelőhelyet keresni, illetve építeni. Kb. 7-14 cm mélyre ás egy 60 cm átmérőjű gödröt (mely művelet vagy 5 órát vesz igénybe), ahová lerakja a tojásait. Ezután betemeti a gödröt és odébb áll. A 4-6 cm-es és 25 g testömegű piciny teknősök 8 hónap múlva kelnek ki.
Egyes afrikai kultúrák mítoszai szerint a teknősök az istenek és az emberek közötti átmenetet képviselik. Ennek megfelelően nagy tiszteletnek örvendnek (gyakran tartják őket ház körül), ami egyben a védelmüket is megkönnyíti. Az élőhely pusztulása mellett ezen teknősfaj létét az illegális állatkereskedelem fenyegeti.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése